60 documents found, page 1 of 6

Sort by Issue Date

Enhancing carob flour (Ceratonia siliqua L.) for by-product utilization in food...

Vilas-Boas, Ana Martins; Brassesco, María Emília; Quintino, Andreia C.; Medronho, Bruno; Vieira, Margarida C.; Brandão, Teresa R. S.

The focus on by-product valorization in the food industry, particularly from the carob pod, underscores a commitment to sustainability and resource efficiency. This fruit, sourced from the leguminous evergreen carob tree (Ceratonia siliqua L.), is renowned for its adaptable flavour and nutritional value, in Mediterranean regions such as Portugal. Its production yields significant by-products, presenting environ...


Enhancing carob flour (Ceratonia siliqua L.) for by-product utilization in food...

Vilas-Boas, Ana Martins; Brassesco, María Emilia; Quintino, Andreia; Medronho, Bruno; Vieira, Margarida; Brandão, Teresa R. S.; Silva, Cristina L. M.

The focus on by-product valorization in the food industry, particularly from the carob pod, underscores a commitment to sustainability and resource efficiency. This fruit, sourced from the leguminous evergreen carob tree (Ceratonia siliqua L.), is renowned for its adaptable flavour and nutritional value, in Mediterranean regions such as Portugal. Its production yields significant by-products, presenting environ...


Programa Erasmus + Projeto de Organização e Avaliação do Sistema de Informação ...

Correia, Adelino; Silva, Beatriz; Santos, Mariana; Oliveira, Rafael; Parada, Rúben

No âmbito do Programa Erasmus + estamos, 5 estudantes do 3º ano da LCTDI, a realizar um estágio extracurricular, na Universidade do Mindelo na Ilha de São Vicente, Cabo Verde, no período de 28 de setembro até dia 19 de janeiro de 2024. Este consiste, num projeto de organização e avaliação da documentação existente no Departamento Financeiro da Instituição, que compreende os seguintes objetivos: criar uma propos...

Date: 2025   |   Origin: Cadernos Pedagógicos

Analysis of the carbon footprint of a textile company for the automotive industry

Silva, Beatriz; Malheiro, David; Júnior, Dinis; Nunes, Francisca; Santos, Joana; Guimarães, Liliana; Socorro, Maria; Carvalho, Mariana; Silva, Mariana

This study aims to develop a process to calculate the carbon footprint of a company in the textile sector for the automotive industry, thus addressing a research gap identified in this sector. Based on a structured calculation model, the project aspires to innovate by quantifying not only the greenhouse gas emissions at different stages of the company’s operations, including those generated by the consumed elec...


Relatório de Estágio Curricular – Instituto Politécnico_LABMIA (Guarda)

Silva, Beatriz

O presente relatório foi realizado no âmbito do Estágio Curricular, integrado no plano de estudos do curso técnico superior profissional de Análises Laboratoriais, que teve início no dia 04 de março de 2024 e terminou no dia 03 de julho de 2024, com a duração de 750 horas, realizado no Laboratório de Monitorização e Investigação Ambiental (LABMIA), localizado na Escola Superior de Tecnologia e Gestão do Institu...


Characterization of the food supply in vending machines at the University of Porto

Santos, Carolina; Lousã, Mafalda; Silva, Beatriz; Pinto, Carolina; Poínhos, Rui; Oliveira, Bruno M P M; Rocha, Ada; Afonso, Cláudia


Comunicação na transição de cuidados de saúde em enfermagem nos cuidados intens...

Silva, Beatriz

Enquadramento: A comunicação eficaz durante a transição de cuidados de saúde, também designada como handoff, tem vindo a assumir um relevo significativo quando nos referimos à segurança do doente. Para a efetividade e melhoria da continuidade dos cuidados de saúde é fundamental que a comunicação na transição destes seja padronizada, simples, prática, rápida e eficaz, por forma a ser facilmente percecionada e re...


A necessidade de imperfeição nas sociedades atuais

Silva, Beatriz

The incessant quest for perfection has always dominated societies, influencing personal and professional behaviors and expectations. This article explores the growing importance of accepting imperfection in today's societies, highlighting the need to deconstruct this ideal and adopt a more authentic and inclusive approach, both in brands' communication strategy and in their interaction with consumers. The chall...

Date: 2024   |   Origin: The Trends Hub

Measurement invariance of the multidimensional jealousy scale and quality of re...

Leite, Ãngela; Silva, Beatriz; Vilela, Beatriz; Rodrigues, Inês; Fernandes, Joana; Romão, Joana; Ribeiro, Ana Margarida

The aim of this study is to measure the invariance of the Multidimensional Jealousy Scale (MJS) and of the Quality of Relationships Inventory (Friend) (QRI-F) across gender, age, education, and being in a romantic relationship in a Portuguese sample (N = 662). A confirmatory factor analysis was performed to test the fit of different potential factor structures. The results pointed out that both MJS and QRI-F we...


Substituição de sorbato de potássio por conservantes naturais em recheio de ban...

Carvalho, Teresa Bento de; Silva, Beatriz Nunes; Silva, Beatriz; Oliveira, Isabel; Azevedo, Miguel; Tomé, Elisabetta; Teixeira, Paula

Introdução :Os conservantes de síntese química, como o sorbato de potássio, têm sido utilizados pela indústria alimentar para prevenir a deterioração microbiana. Contudo, a crescente exigência dos consumidores por alimentos 'naturais' e 'sem químicos', bem como as preocupações ambientais, têm levado tanto os consumidores como a indústria a procurar conservantes naturais alternativos, denominados 'clean label', ...


60 Results

Queried text

Refine Results

Author





















Date











Document Type










Funding



Access rights



Resource





















Subject