RESUMO Fundamentos: Os alergénios envolvidos na alergia alimentar exacerbada por cofator (CEFA) variam geograficamente; no Sul da Europa, as Lipid transfer proteins (LTP) têm maior relevância e na Ásia a ómega-5-gliadina (ω5G). As características clinicas parecem diferir consoante o alergénio envolvido. Objetivos: Comparação e caracterização dos doentes com CEFA a LTP (CEFA-LTP) e/ou ω5G (CEFA- ω5G). Métodos: E...
ABSTRACT Patent Blue Dye (PBD) is a synthetic blue dye commonly used in medical practice for sentinel lymph node mapping in breast cancer. The authors report the case of a patient with invasive ductal carcinoma of the left breast, who underwent unilateral mastectomy with sentinel lymph node mapping. During surgery, the patient developed violaceous urticaria and mild glottic edema. A hypersensitivity reaction to...
Abstract Introduction: The incessant search for products from nature to apply in the search for treatment, cure or even the well-being associated with the aesthetics itself, has strongly collaborated to deepen the area of study and knowledge, so as to meet the demands of the world population. Objectives: This work aimed at the development and evaluation of the stability of two gels formulations (carbopol and me...
O eczema atópico (EA) é uma doença inflamatória crónica muito frequente em idade pediátrica. Na maioria dos casos o controlo clínico é alcançado com o recurso a hidratação adequada (emolientes) e a medicação tópica (corticosteroides tópicos, inibidores da calcineurina tópicos) embora exista um subgrupo de doentes com EA grave que não responde ao tratamento convencional ou que tem recidivas após a redução do mes...
Introdução: A Esofagite Eosinofílica (EEo) é uma causa cada vez mais frequente de esofagite em crianças e adultos, que requer monitorização intensiva e tratamento para prevenir complicações. Objetivos: Rever a etiopatogenia, diagnóstico, tratamento e seguimento da EEo em idade pediátrica. Desenvolvimento: A EEo pode afetar qualquer indivíduo em qualquer idade. Irritabilidade, recusa alimentar e atraso estaturo-...
In todays economy, intangible assets account for a large amount of the value created by firms. A brand is one of those intangible assets crucial to the attraction of customers and for the creation of emotional bonds with them. Nevertheless, many organisations keep focusing on products and services with often limited functional and technical characteristics, which do not really add value. This paper intends to ...