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"Graças a Deus, não nos faltam as coisas mais importantes": Food, foodways and foodscapes of a West African Creole Nation (Cabo Verde)

Author(s): Lam, Ka Ian

Date: 2020

Persistent ID: http://hdl.handle.net/10071/20756

Origin: Repositório ISCTE

Subject(s): Foodways; Foodscape; Africa; Alimentação -- Food; África Ocidental; Fome; Políticas públicas; Cabo Verde


Description

Food, or rather famine, has played an important part in the history and society of Cabo Verde. Through a study of social relationships, local diets, related practices, engagements and politics, we can better understand the organisation and social, cultural and political specificities of the West African archipelago. We shall examine the changes and transformations of modern societies in general and how one particular society has endured times marked by adverse climate, consequent starvation, human out-movements, and more recent influences of globalisation. Voluminous literature points to negativism; from surveys of droughts to research on resilience, coping strategies and cultural identity, to studies of food insecurity and rural farming, the scholarship has painted a definitively grim picture of Cabo Verde. We shall probe a close food-policy-politics connection, knowing that the eradication of extreme hunger was the priority of the post-Independence State, a strong reason for its existence and the pride of the first generation of local politicians. Moreover, we shall explore food issues in relation to one of the earliest Creole societies. From the formation of the Cabo Verde island settlements centuries ago to its becoming one of the earliest examples of migration from Sub-Saharan Africa, to its having half of the population living abroad in the modern diaspora, food has accompanied most, if not all, of the transformative historical and contemporary events.

A questão alimentar, ou melhor dizendo, a fome, foi importante na história da sociedade caboverdiana. Através de um estudo das relações sociais, dietas locais, práticas, compromissos e políticas públicas, pode-se compreender melhor a organização e especificidades sociais, culturais e políticas deste arquipélago da África Ocidental. É feita uma análise crítica mais abrangente das mudanças e transformações de sociedades humanas modernas, aproveitando do caso de Cabo Verde, que enfrentou tempos marcados por condições climáticas adversas, grande privação, emigração em massa e impacto da globalização. O corpo de literatura que há sobre Cabo Verde tende a ser bastante negativo, focando os desastres naturais, resiliência e estratégias de sobrevivência e abordando temas como a identidade cultural, insegurança alimentar e agricultura rural. Ficou desenhado um quadro deprimente de Cabo Verde. A alimentação é politicamente significativa em Cabo Verde, e o assunto merece mais atenção académica; a erradicação da fome extrema foi a prioridade do Estado após a Independência, foi uma razão forte da existência deste e o orgulho da primeira geração de políticos locais. É preciso ainda aprofundar o nosso conhecimento sobre a alimentação de uma das primeiras sociedades crioulas. Foram formados há séculos os primeiros povoados insulares de Cabo Verde, que passou a ser um dos primeiros exemplos da migração da África Subsaariana e ter metade da sua população a viver no estrangeiro, na diáspora. Importa-se dizer que a alimentação tem acompanhado uma grande parte, se não todos, destes acontecimentos históricos e contemporâneos transformativos.

Document Type Doctoral thesis
Language English
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