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GESTÃO DAS EMPRESAS RURAIS CAFEEIRAS NO ESTADO DO ESPÍRITO SANTO, BRASIL

Author(s): de Mello Bliska, Flávia Maria ; Partelli, Fábio Luiz ; Bliska Júnior, Antonio ; Krohling , César Abel

Date: 2021

Origin: Oasisbr

Subject(s): Coffea canephora; Coffea arabica; Planejamento agrícola; Desenvolvimento regional; Café; Coffea canephora; Coffea arabica; Agricultural planning; Regional development; Coffee


Description

The coffee has been present in the economy of the Espírito Santo state since the early nineteenth century and represents the largest source of income in most of its municipalities. Its production is predominantly based on small family properties, distributed in regions with heterogeneous socioeconomic and edaphoclimatic characteristics and distinct technological levels. Therefore, an accurate management system is very important for the sustainability of the activity. This study maps the level of management of the rural coffee companies in the main regions of the State and identifies the indicators that have most contributed to the observed levels, aiming to guide activities related to the promotion of the sustainability and the regional development. The study is based on the Management Degree Identification Method – MIGG, descriptive statistics and principal component analysis. The results show that the most accurate and homogeneous management systems are associated with Conilon crops, especially in the Mesoregion "Litoral Norte Espírito-santense", while the poorest and most heterogeneous are found in Arabica crops, especially in the "Southern Spirit-santense". The potential for evolution of internal management is great in all coffee regions of the state, regardless of the type of coffee and the size of the establishment.

O café está presente na economia do estado do Espírito Santo desde o início do século XIX. Sua produção baseia-se sobretudo em pequenas propriedades familiares, distribuídas em regiões com características socioeconômicas e edafoclimáticas heterogêneas. Logo, um sistema de gestão acurado é importante para a sustentabilidade da atividade. Este trabalho identifica o grau de gestão das empresas cafeeiras no Estado e os indicadores que contribuem com maior peso para os níveis observados, visando orientar atividades que promovam a sustentabilidade e o desenvolvimento regional. O estudo baseia-se no Método de Identificação do Grau de Gestão – MIGG, estatísticas descritivas e análise de componentes principais. Os resultados indicam que sistemas de gestão mais apurados e homogêneos estão associados às lavouras de Conilon/robusta, sobretudo no “Litoral Norte Espírito-santense”, enquanto os mais deficientes e mais heterogêneos são encontrados nas lavouras de Arábica, em especial no “Sul Espírito-santense”. O potencial de evolução da gestão interna é grande em todas as regiões cafeeiras do Estado, independentemente do tipo de café e do tamanho da propiedade.

Document Type Journal article
Language Portuguese
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