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QUALITY EVALUATION OF IN NATURAL MILK USED IN DAIRY INDUSTRY OF THE SOUTHERN OF ESPÍRTO SANTO STATE: A CASE STUDY

Author(s): Spadetto, Renan de Mello ; Carvalho, Gabriel Domingos ; Perônico-Almeida, Clayton ; Oliveira, Dayse Aline Silva Bartolomeu

Date: 2021

Origin: Oasisbr

Subject(s): controle de qualidade; leite cru; segurança alimentar; food safety; quality control; raw milk


Description

Milk is an important product in human consumption, being a food widely consumed and with a high level and risk of contamination, therefore, it is essential to carry out quality control in order to guarantee the minimum standards of product demand that reach the consumers. Low quality milk also has reduced industrial capacity, being subject to changes in its physical-chemical composition, generating product disposal and increasing production costs. In this context, the objective of this work was to evaluate the quality of fresh milk used in the production process of a dairy in the south of the state of Espírito Santo. The mean values of the analyzes of physical-chemical composition, somatic cell count (CCS), total bacterial count (CBT), reception temperature, acidity, pH and cryoscopy, were within the standards established by the current legislation. However, of the total of 70 samples analyzed, 37 (52.86%) and 26 (37.14%) were found with CCS and CBT values, respectively, above the maximum standards determined by legislation. Thus, it is necessary to implement good production practices, adaptations to herd health management and hygiene during milking, with the adoption of technical assistance programs and training for associated producers

O leite é um produto importante na alimentação humana, sendo um alimento amplamente consumido e com alto nível e risco de contaminação, por isso, torna-se essencial a realização do controle de qualidade a fim de garantir os padrões mínimos de exigência do produto que chegam à mesa do consumidor. O leite de baixa qualidade apresenta capacidade industrial reduzida, ficando sujeito a alterações em suas características físico-químicas gerando descarte do produto e aumentando os custos de produção. Neste contexto, objetivou-se com este trabalho avaliar a qualidade do leite in natura utilizado no processo produtivo de laticínio do sul do estado do Espírito Santo. Os valores médios dos parâmetros composição físico-química, contagem de células somáticas (CCS), contagem bacteriana total (CBT), temperatura de recepção, acidez, pH e crioscopia, ficaram dentro dos padrões estabelecidos pela legislação vigente. No entanto, do total de 70 amostras analisadas, foram encontradas 37 (52,86%) e 26 (37,14%) com valores de CCS e CBT, respectivamente, acima dos padrões máximos determinados pela legislação. Dessa forma, se faz necessário a implementação de boas práticas de produção, adequações ao manejo sanitário do rebanho e higiene durante a ordenha, com adoção de programas de assistência técnica e capacitações para os produtores associados.

Document Type Journal article
Language Portuguese
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