Document details

Levels of phosphorus in the initial development of coffee in soils with different textures

Author(s): Jesus Souza, Antonio Jackson ; Guimarães, Rubens José ; Dominghetti, Anderson William ; Scalco, Myriane Stella ; Colombo, Alberto

Date: 2014

Origin: Oasisbr

Subject(s): Plant nutrition; Coffea arabica L.; deployment of coffee; Nutrição de plantas; Coffea arábica L.; implantação de cafeeiros


Description

Aimed to evaluate phosphorus levels in soils with different textures in coffee. We used factor: 4 (phosphorus levels) x 3 (type of soil) in a randomized block with three replications. Evaluated: height, leaf area, leaf, stem diameter, dry mass of shoot, root, and total absolute growth rate, relative growth rate, leaf area index, leaf area ratio and rate of assimilation net. It was found maximum growth of plants dosing 501-720 g P2O5. No effect of high doses of phosphorus (P) to form plants with higher yield potential.

Objetivou-se avaliar altas doses de fósforo em solos com diferentes texturas, na implantação de cafeeiros. Utilizouse fatorial: 4 (doses de fósforo) x 3 (tipos de solo) em DBC, com três repetições. Avaliou-se: altura, área foliar, no folhas, diâmetro de caule, massa seca de parte aérea, raiz, e total, taxa de crescimento absoluto, taxa de crescimento relativo, índice de área foliar, razão de área foliar e taxa de assimilação líquida. Verificaram-se máximos crescimentos das plantas entre doses de 501 a 720 g.pl-1 de P2O5. Há efeito de altas doses de fósforo (P) na formação de plantas com maior potencial produtivo.

Document Type Journal article
Language Portuguese
facebook logo  linkedin logo  twitter logo 
mendeley logo

Related documents

No related documents