Author(s): Pires, Carla ; Batista, Irineu
Date: 2023
Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.26/59387
Origin: Instituto Português do Mar e da Atmosfera
Author(s): Pires, Carla ; Batista, Irineu
Date: 2023
Persistent ID: http://hdl.handle.net/10400.26/59387
Origin: Instituto Português do Mar e da Atmosfera
Crustaceans are among the most appreciated and valued fishery products. The extraordinary development of aquaculture production of crustaceans, particularly shrimp, surpassed, in 2014, the volume of catches. The wide availability of crustaceans on the world market has led to an increase in consumption representing 11 % (2.2 kg) of world per capita fish consumption, which reached 20.5 kg in 2019. This work presents a bibliographic review of the most relevant works, published in the 2010s, on the nutritional value of crustaceans. The muscle fraction of crustaceans has protein contents between 10.8 and 23.5 % and fat between 0.3 and 4.4 %. In some crab species, the hepatopancreas and roe are highly prized and have protein contents in the ranges of 7.6-20.1 % and 11.8-28.7 %, respectively. These tissues generally have fat contents in the range of 3.1-36.7 % in the hepatopancreas and 0.6-24.9 % in the roe. In general, the n-3/n-6 ratio in salt and brackish water crustaceans is greater than one. Crustaceans are also good or excellent sources of several elements, especially Cu, Zn and Se.
Os crustáceos encontram-se entre os produtos da pesca mais apreciados e valorizados. O extraordinário desenvolvimento da produção aquícola de crustáceos, particularmente de camarões, ultrapassou, em 2014, o volume das capturas. A grande disponibilidade de crustáceos no mercado mundial levou a um aumento do consumo que, em 2019, representou 11 % (2,2 kg) do consumo mundial de pescado per capita o qual atingiu 20,5 kg. Este trabalho apresenta uma revisão bibliográfica dos trabalhos mais relevantes, publicados na década de 2010, sobre o valor nutricional dos crustáceos. A fração muscular dos crustáceos apresenta teores de proteína entre 10,8 e 23,5 % e de gordura entre 0,3 e 4,4 %. Nalgumas espécies de caranguejos, o hepatopâncreas e as ovas são muito apreciados e apresentam teores de proteína nas gamas de 7,6-20,1 % e 11,8-28,7 %, respetivamente. Estes tecidos apresentam, em geral, teores de gordura na gama de 3,1-36,7 % no hepatopâncreas e 0,6-24,9 % nas ovas. Em geral, a razão n-3/n-6 nos crustáceos de água salgada ou salobra são superiores a um. Os crustáceos são também boas ou excelentes fontes de vários elementos, destacando-se o Cu, Zn e Se.