Author(s): Centeno Lima, Sónia ; Pereira-da-Silva, Luís ; Correia, Manuel
Date: 2018
Origin: Anais do Instituto de Higiene e Medicina Tropical
Author(s): Centeno Lima, Sónia ; Pereira-da-Silva, Luís ; Correia, Manuel
Date: 2018
Origin: Anais do Instituto de Higiene e Medicina Tropical
The Session “Food Security and Child Nutrition” held in the 2nd Congress of Tropical Medicine, in April 2013, aimed at aggregating contributions from various stakeholders to a joint reflection on the determinants, interventions and national and international policies to combat food insecurity, particularly concerning child malnutrition. The issues related to Food and Nutrition Security in the CPLP in its historical and political aspect, the nutritional situation in Angola as an example of a country full of challenges, the example of an international movement to combat malnutrition, “Scaling Up Nutrition” in Mozambique, as well as issues of international cooperation and food and nutrition security. The topics were presented by colleagues from Angola, Brazil, Mozambique and Portugal. The main message of this reflection is the multifaceted nature and complexity of issues related to food security, its multidisciplinary approach and how international cooperation, concerted public policies and states committed to the issues of the Human Right to Adequate Food can make all the difference.
A Mesa Redonda “Segurança Alimentar e Nutrição Infantil” que decorreu no âmbito do 2ª Congresso de Medicina Tropical, realizado em Abril de 2013, visou agregar contribuições de diversos atores com vista a uma reflexão conjunta sobre os determinantes, intervenções e políticas nacionais e internacionais de combate à insegurança alimentar, em especial à malnutrição infantil. Foram abordadas as questões relacionadas com a Segurança Alimentar e Nutricional na CPLP, na sua vertente histórica e política, a situação nutricional em Angola como exemplo de um País pleno de desafios, a operacionalização de um movimento internacional de combate à subnutrição, “Scaling Up Nutrition” em Moçambique, bem como as questões da cooperação internacional e segurança alimentar e nutricional. Os temas foram apresentados por colegas de Angola, Brasil, Moçambique e Portugal. Emerge como principal mensagem a natureza multifacetada e a complexidade das questões relacionadas com a segurança alimentar, a sua abordagem multidisciplinar e como a cooperação internacional, concertada com as políticas públicas e Estados comprometidos com as questões do Direito Humano à Alimentação Adequada podem fazer toda a diferença.