Author(s):
Malta, Deborah Carvalho ; Szwarcwald, Célia Landmann ; Barros, Marilisa Berti de Azevedo ; Gomes, Crizian Saar ; Machado, Ísis Eloah ; Júnior, Paulo Roberto Borges de Souza ; Azevedo, Dália Elena Romero Luis Otávio ; Lima, Margareth Guimaraes ; Damacena, Giseli Nogueira ; Pina, Maria de Fátima ; Freitas, Maria Imaculada de Fátima ; Werneck, André Oliveira ; Silva, Danilo Rodrigues Pereira da ; Azevedo, Luiz Otávio ; Gracie, Renata
Date: 2020
Origin: Oasisbr
Subject(s): Quarentena; Infecções por Coronavírus; Fatores de Risco; Estilo de Vida; Estudos Transversais; Quarantine; Coronavirus Infections; Risk Factors; Life Style; Cross-Sectional Studies
Description
Objective. To describe the changes in lifestyles, regarding to the consumption of tobacco and alcohol, food intake and physical activity, in the period of social restriction resulting from the pandemic of the disease by the coronavirus 2019 (COVID-19). Methods. This is a cross-sectional study conducted in Brazil with data from the virtual health survey ConVid (Behavior Survey). Changes in lifestyles were analyzed. The data were expressed in relative frequencies and a 95% confidence interval. Results. 45,161 individuals aged 18 years or more participated. During the period of social restriction, a decrease in the practice of physical activity and an increase in time in front of screens, ingestion of ultra-processed foods, the number of cigarettes smoked and the consumption of alcoholic beverages were reported. Differences were observed according to sex and age group. Conclusion. The results indicate a worsening of lifestyles and an increase in health risk behaviors.
Objetivo. Descrever as mudanças nos estilos de vida, quanto ao consumo de tabaco, álcool, alimentação e atividade física, no período de restrição social consequente à pandemia da COVID-19. Métodos. Estudo transversal realizado com dados do inquérito ConVid sobre comportamentos em saúde. Os dados foram coletados por meio de questionário online autopreenchido pelos participantes. Procedimentos de pós-estratificação foram empregados para o cálculo das prevalências e intervalos de confiança de 95%. Resultados. Participaram 45.161 indivíduos com 18 ou mais anos de idade. Durante o período de restrição social, foi relatada diminuição da prática de atividade física e aumento do tempo em frente a telas, da ingestão de alimentos ultraprocessados, do número de cigarros fumados e do consumo de bebidas alcóolicas. Foram observadas diferenças segundo sexo e faixa etária. Conclusão. Os resultados apontam uma piora dos estilos de vida e aumento de comportamentos de risco à saúde.