Author(s): Cabral, Óscar ; Correira, Joel ; Ramos, Elsa ; Moreira, Raquel
Date: 2024
Origin: Revista Turismo & Desenvolvimento
Author(s): Cabral, Óscar ; Correira, Joel ; Ramos, Elsa ; Moreira, Raquel
Date: 2024
Origin: Revista Turismo & Desenvolvimento
The outdoors’ consumption of food and beverages but also the practice of commensality, happened in Portugal, for a certain period of history, in the so-called tabernas. Tracing this model back to ancient Mesopotamia, those facilities were mostly dedicated to the wine and snacks consumption, known in Portugal as petiscos. As places to exercise masculinity, tabernas were relevant institutions of socialization of the daily life. In Fornos de Algodres, Gouveia, and Seia municipalities (Portugal), besides the alcoholic drinks and food, prepared and influenced by local foodways, they were important hubs for social and territorial cohesion and development. As the roots of the Portuguese “tascas”, they are now through a recuperation process. The main goal of this study was to identify the main characteristics of tabernas in the mentioned municipalities, mostly limited to the 20th century. This work was based on a qualitative methodology where bibliographic research was carried out, alongside a questionary to identify tabernas characteristics and territorial penetration. The results reveal that, at least, 157 tabernas were opened in the three municipalities, during the 20th century, offering – beyond wine and “petiscos” – additional services such as groceries selling and media access.
O consumo de alimentos e bebidas fora do domicílio, bem como as práticas de comensalidade, ocorreram em Portugal, durante um período da história, nas tabernas. Num modelo originário na antiga Mesopotâmia, estes estabelecimentos eram principalmente dedicados ao consumo de vinho e petiscos. Como locais de exercício da masculinidade, as tabernas eram instituições relevantes para a socialização no curso da vida diária. Nos municípios de Fornos de Algodres, Gouveia e Seia (Portugal), além das bebidas alcoólicas e alimentos preparados, influenciados pelos hábitos alimentares locais, as tabernas constituíam-se também como importantes centros de coesão social, territorial e de desenvolvimento. Como antecessoras das "tascas" portuguesas, encontram-se atualmente em processo de recuperação. O principal objetivo deste estudo foi identificar as principais características das tabernas nos municípios mencionados, principalmente durante o século 20. Este trabalho foi baseado numa metodologia qualitativa, que incluiu análise bibliográfica e um questionário para identificar as características das tabernas e a sua penetração territorial. Os resultados revelam que, pelo menos, 157 tabernas se encontravam abertas nos três municípios durante o século 20, oferecendo, para além de vinho e petiscos, serviços adicionais como a venda de mercearias e o acesso a meios de informação.